Rønnestad-intervallen is een trainingsmethode die is ontwikkeld door professor Bent Rønnestad, een gerenommeerde Noorse sportwetenschapper en trainer. Deze methode is met name gericht op duursporters, zoals hardlopers, wielrenners en mountainbikers en is ontworpen om de aerobe capaciteit te verbeteren. Rønnestad-intervallen zijn gebaseerd op het principe van hoge intensiteit intervaltraining (HIIT), waarbij periodes van intensieve inspanning worden afgewisseld met korte herstelperiodes. In tegenstelling tot bijvoorbeeld 30/15’s of 40/20’s zijn de intervallen bij deze methode langer.

Het basisprincipe van Rønnestad-intervallen blijft hetzelfde voor mountainbikers en wielrenners, namelijk het afwisselen van periodes van hoge intensiteit met korte herstelperiodes. Het is belangrijk om je maximale inspanning te bepalen, meestal aangeduid als je maximale hartslag of vermogensdrempel, om de intensiteit van de intervallen te bepalen.

Een voorbeeld van een Rønnestad-intervaltraining voor fietsers zou bijvoorbeeld kunnen bestaan uit het trappen op een intensiteit van 90-95% van je maximale vermogen gedurende 4 minuten, gevolgd door een herstelperiode van 2 minuten waarin je op een lagere intensiteit fietst. Dit herhaal je dan voor een aantal sets, afhankelijk van je trainingsdoelen en fitnessniveau.

Het is ook mogelijk om verschillende variaties van Rønnestad-intervallen toe te passen, zoals langere intervallen met een lagere intensiteit gevolgd door kortere herstelperiodes, of kortere, meer intensieve intervallen met langere hersteltijden. De specifieke parameters van de intervallen kunnen worden aangepast op basis van individuele behoeften en doelen.

Het is belangrijk om aandacht te besteden aan een goede warming-up voorafgaand aan de intervallen en een adequate cool-down na afloop. Het is ook raadzaam om de trainingsbelasting geleidelijk op te bouwen en voldoende rustdagen in te plannen om overtraining te voorkomen.

Zoals altijd is het verstandig om professioneel advies in te winnen bij een ervaren coach of trainer om ervoor te zorgen dat het trainingsprogramma, inclusief Rønnestad-intervallen, geschikt is voor jouw individuele behoeften en om blessures te voorkomen.