De afgelopen jaren zijn er steeds meer mensen gaan fietsen en heeft met name de gravelfiets een vlucht genomen. Veel mensen kopen naast hun racefiets een fiets waarmee ze de onverharde paden kunnen verkennen. Er gaat een wereld voor je open als je met je mountainbike of gravelfiets de bossen in je omgeving gaat verkennen.

Het rijden op onverharde paden heeft daarnaast echter ook een keerzijde. Je zult vaker vallen en moeten wennen aan de techniek van rijden over gravelpaden, door los zand of over een mountainbike singletrack.

Vallen hoort er bij en zal bij de ene persoon zorgen dat de techniek sneller onder de knie gekregen wordt maar bij een ander zal dit er voor zorgen dat je banger op je fiets zit. Angst is een slechte raadgever en helemaal bij het fietsen zal dit je het plezier ontnemen.

Als je bang op een bocht of zandbak afrijdt, dan zul je verkrampen en kun je er donder op zeggen dat je juist gaat vallen. Zonde natuurlijk! Met een klein beetje meer techniek kun je heel veel meer plezier bleven in het bos.

Starters clinic

Ik geef heel regelmatig 1-op-1 startersclinics aan mensen die bang zijn op de fiets of bijvoorbeeld al een keer gevallen zijn. Samen gaan we het bos in en kijken we stap voor stap welke onderdelen moeilijk voor je zijn of wat je spannend vindt. Waarschijnlijk ga je na een paar eenvoudige oefeningen al een stuk zelfverzekerder op pad. Zie de pagina met referenties of bijvoorbeeld deze:

Maaike (beginnend gravelbiker)
Woensdag 11 mei een gravelclinic gevolgd bij Martijn. De reden hiervoor was dat ik niet ontspannen op mijn fiets zat als ik over onverharde paden fietste. De clinic heeft me doen inzien dat ik eerst vertrouwd moet raken met m’n fiets en vooral vooruit moet kijken. Tijdens de twee uur durende clinic hebben we dit geoefend en aan het einde van de clinic heb ik succesvol en zelfverzekerd een technisch MTB parcours afgelegd…best trots op mezelf. Tevens afgesproken met Martijn dat ik dit ga oefenen en dat we over een aantal weken weer afspreken zodat we mijn techniek verder kunnen verbeteren. Martijn zijn rust en nuchterheid maakt hem tot een prettige trainer ik voelde me erg op m’n gemak.

Zit jij dus gespannen op de fiets en wil je het plezier terug vinden? Neem dan contact met mij op zodat we snel een clinic kunnen inplannen :-)