Beta-alanine is een populair voedingssupplement dat vaak wordt gebruikt door sporters, waaronder mountainbikers, vanwege de vermeende prestatievoordelen. Beta-alanine is een aminozuur dat de hoeveelheid carnosine in de spieren verhoogt.

Carnosine is een stof die fungeert als een buffer voor het neutraliseren van de opbouw van waterstofionen, die tijdens intense inspanning kunnen leiden tot verzuring van de spieren en vermoeidheid. Door de carnosineconcentraties in de spieren te verhogen, kan beta-alanine mogelijk de verzuring van de spieren vertragen en de anaërobe capaciteit verbeteren.

Voor mountainbikers kan het gebruik van beta-alanine mogelijk enkele voordelen hebben, zoals:

  1. Verbeterde uithoudingsvermogen: Door de verzuring van de spieren te vertragen, kan beta-alanine helpen om langer op een hoge intensiteit te fietsen voordat vermoeidheid optreedt. Dit kan met name gunstig zijn tijdens intensieve beklimmingen of lange wedstrijden.
  2. Toename van de anaërobe capaciteit: Beta-alanine kan helpen om de prestaties tijdens korte, intense inspanningen te verbeteren, zoals bij het nemen van steile heuvels, het accelereren na bochten of het sprinten naar de finishlijn.

Het is echter belangrijk op te merken dat de effecten van beta-alanine mogelijk individueel verschillen en dat niet alle studies eenduidige resultaten hebben gevonden. Sommige onderzoeken suggereren dat beta-alanine meer voordelen kan bieden voor activiteiten van 1 tot 4 minuten, terwijl het effect op langere duurinspanningen minder duidelijk is.

Bovendien kan het gebruik van beta-alanine bij sommige mensen tintelingen of een prikkelend gevoel op de huid veroorzaken, bekend als “paresthesie”. Dit is een onschadelijk en tijdelijk neveneffect dat verdwijnt naarmate het lichaam zich aanpast aan het supplement.

Het is altijd verstandig om professioneel advies in te winnen bij een sportdiëtist of arts voordat je begint met het gebruik van voedingssupplementen, waaronder beta-alanine, om ervoor te zorgen dat het veilig en geschikt is voor jouw individuele behoeften en omstandigheden.