Gepolariseerde mountainbiketraining is een trainingsmethode waarbij de trainingsintensiteit wordt verdeeld tussen twee extremen: lage intensiteit en hoge intensiteit. Deze methode is gebaseerd op het principe van trainingspolarisatie, waarbij de meeste trainingsuren worden besteed aan lage intensiteitstraining en een kleiner percentage aan hoge intensiteitstraining, terwijl de trainingsomvang in het midden wordt verminderd.

Bij gepolariseerde fietstraining draait het om het optimaliseren van trainingsresultaten door het combineren van langere, rustige ritten met kortere, intensieve inspanningen. De lage intensiteitstraining omvat duurtrainingen waarbij je op een comfortabel tempo fietst. Deze langere ritten stimuleren de aerobe capaciteit, vergroten het uithoudingsvermogen en bevorderen de vetverbranding.

De hoge intensiteitstraining bestaat uit kortere, krachtigere inspanningen zoals intervaltrainingen en sprinttrainingen. Deze trainingen zijn gericht op het verbeteren van de anaerobe capaciteit, het verhogen van de lactaatdrempel en het ontwikkelen van snelheid en kracht.

Door de combinatie van lage intensiteitstraining en hoge intensiteitstraining kunnen mountainbikers hun algehele prestatieniveau verbeteren. Gepolariseerde fietstraining zorgt voor een effectieve prikkel voor zowel de aerobe als de anaerobe energiesystemen, waardoor je zowel duurvermogen als explosiviteit kunt ontwikkelen, wat essentieel is voor succes in het mountainbiken.