Een veelgehoorde term wanneer mensen het over mountainbike/gravelfiets training, trainingsschema’s en verbetering hebben is sweet spot. Klinkt interessant maar wat is dat dan? De Sweet Spot is een specifieke trainingszone waarbij je op een intensiteit fietst die net onder je lactaatdrempel (threshold) ligt. Het bevindt zich tussen het tempo waarbij je merkt dat je hartslag en ademhaling toenemen, maar nog niet op het punt waarop vermoeidheid snel toeslaat. In termen van percentages van je lactaatdrempel, ligt de Sweet Spot meestal tussen 84% en 95%.

Voordelen van de Sweet Spot methode:

 1. Efficiënt uithoudingsvermogen opbouwen:
  Trainen in de Sweet Spot helpt bij het ontwikkelen van het aerobe systeem, wat essentieel is voor duursporten zoals mountainbiken. Door deze zone te benutten, verbeter je je uithoudingsvermogen op een efficiënte manier.
 2. Krachtige klimvaardigheden:
  Mountainbikers moeten vaak steile hellingen beklimmen. De Sweet Spot training stimuleert de krachtontwikkeling zonder de extreme belasting die hogere intensiteiten met zich meebrengen. Dit komt goed van pas bij het bedwingen van technisch uitdagende beklimmingen.
 3. Verhoogd FTP (Functional Threshold Power): De Sweet Spot methode helpt bij het verhogen van je FTP, wat het maximale vermogen is dat je gedurende langere tijd kunt leveren. Dit is cruciaal voor het behouden van snelheid op langere ritten en tijdens wedstrijden.

Hoe integreer je bovengenoemde voordelen nou in je dagelijkse trainingen?

 1. Bepaal je lactaatdrempel:
  Voer een test uit om je lactaatdrempel te bepalen, of gebruik schattingen op basis van ervaring en gevoel tijdens het fietsen.
 2. Creëer een gericht trainingsschema:
  Werk met gerichte Sweet Spot trainingssessies, waarbij je een combinatie van langere ritten en intervaltraining op de Sweet Spot intensiteit integreert.
 3. Variatie in trainingsomgeving:
  Pas de Sweet Spot methode toe op verschillende terreinen, inclusief technische beklimmingen en afdalingen. Dit simuleert de echte mountainbike-ervaring en verbetert je vaardigheden op diverse ondergronden.
 4. Monitoren en aanpassen:
  Houd je vooruitgang bij door regelmatig je prestaties te evalueren. Pas je trainingsschema aan op basis van je doelen en fysieke reacties.

Door de Sweet Spot methode in je mountainbike of gravel training te integreren, kun je zowel je uithoudingsvermogen als kracht op een doeltreffende manier verbeteren. Vergeet niet om je trainingen af te wisselen en voldoende rust te nemen om overtraining te voorkomen. Met consistente inspanningen in de Sweet Spot zone kun je jezelf naar nieuwe hoogten tillen en vol vertrouwen de meest uitdagende trails tegemoet treden.