In een tijd waarin steeds meer aandacht komt voor sportvoeding en de maximale koolhydraatinname per uur, is “train the gut” een veelgehoorde term. Het verwijst naar het trainen van het maag-darmkanaal om beter te kunnen omgaan met voedselinname tijdens intensieve fysieke activiteit. Voor mountainbikers is een goed getraind spijsverteringssysteem essentieel om maagproblemen te voorkomen en optimale prestaties te behouden tijdens lange ritten en wedstrijden. Laten we eens kijken naar wat dit concept inhoudt en hoe mountainbikers hun darmen kunnen trainen voor betere resultaten.

Wat is “Train the Gut”?
Train the gut verwijst naar het proces waarbij het spijsverteringssysteem wordt blootgesteld aan voedsel en vloeistoffen tijdens trainingen om de tolerantie te vergroten en maagklachten te verminderen tijdens wedstrijden of zware inspanningen. Net zoals atleten hun spieren, hart en longen trainen om beter te presteren, is het ook mogelijk om het spijsverteringssysteem te trainen om efficiënter te functioneren tijdens langdurige fysieke activiteit.

Waarom is dit belangrijk voor mountainbikers?
Voor mountainbikers is een goed functionerend spijsverteringssysteem cruciaal, vooral tijdens lange ritten of wedstrijden waarbij de inname van voedsel en vloeistoffen essentieel is voor het behouden van energie en het voorkomen van uitputting. Maagklachten zoals krampen, misselijkheid en diarree kunnen de prestaties ernstig belemmeren en zelfs een vroegtijdige beëindiging van de rit veroorzaken.

Door het spijsverteringssysteem te trainen, kunnen mountainbikers de tolerantie voor voedsel en vloeistoffen vergroten, waardoor ze meer kunnen eten en drinken tijdens het rijden zonder negatieve bijwerkingen. Dit kan resulteren in een verbeterde energievoorziening, betere hydratatie en een verhoogd uithoudingsvermogen tijdens lange ritten en wedstrijden.

Hoe kan je je darmen trainen?
Er zijn verschillende strategieën die mountainbikers kunnen gebruiken om hun darmen te trainen voor betere tolerantie tijdens het rijden:

 1. Geleidelijke opbouw:
  Begin met het geleidelijk introduceren van voedsel en vloeistoffen tijdens trainingen en verhoog langzaam de hoeveelheid en variëteit. Dit stelt het spijsverteringssysteem in staat om zich aan te passen en te wennen aan de inname van voedsel tijdens inspanning.
 2. Experimenteer met voeding:
  Probeer verschillende soorten sportvoeding en sportdrank uit tijdens trainingen om te zien wat het beste werkt voor jouw spijsverteringssysteem. Let op voedingsmiddelen die gemakkelijk te verteren zijn en weinig kans hebben op maagklachten.
 3. Simuleer wedstrijdcondities:
  Voer trainingen uit die vergelijkbaar zijn met wedstrijdcondities, inclusief voeding en hydratatie. Dit helpt je spijsverteringssysteem om zich aan te passen aan de eisen van intensieve inspanning onder echte omstandigheden.
 4. Hydratatie:
  Naast voeding is hydratatie ook essentieel voor een goed functionerend spijsverteringssysteem. Zorg ervoor dat je voldoende vocht binnenkrijgt tijdens het rijden, maar vermijd overmatige inname om maagklachten te voorkomen.

“Train the gut” is dus een belangrijk concept voor mountainbikers die streven naar optimale prestaties tijdens lange ritten en wedstrijden. Door het spijsverteringssysteem te trainen om beter om te gaan met voedselinname tijdens intensieve inspanning, kunnen mountainbikers maagklachten verminderen en hun energiebehoud verbeteren. Met consistente training en uitproberen kunnen mountainbikers hun darmen voorbereiden op de uitdagingen van het mountainbiken, waardoor ze kunnen genieten van betere prestaties en meer voldoening uit hun ritten kunnen halen.