Je zou er misschien niet direct aan denken (en de temperaturen zijn natuurlijk ook nog niet echt onder het vriespunt gekomen) maar de sealant in je mountainbike of gravelbanden kan bevriezen. De exacte temperatuur waarbij tubeless sealant (latex) in je mountainbikebanden bevriest, kan variëren afhankelijk van het specifieke merk en de formulering van de sealant. Over het algemeen zijn de meeste tubeless sealants ontworpen om te voorkomen dat ze bevriezen bij normale temperaturen tijdens het gebruik.

De meeste gangbare tubeless sealants bevatten antivriesmiddelen om te voorkomen dat ze bevriezen bij temperaturen boven het vriespunt. Deze antivriesmiddelen kunnen echter hun effectiviteit verliezen bij extreem lage temperaturen.

De gebruikstemperatuur wordt door leveranciers soms vermeldt op de websites maar in veel gevallen is dat niet zo. Lastig dus. Joe’s no Flats geeft dit wel goed aan en schrijft dat de gebruikstemperatuur van de Eco en Podium sealants liggen tussen -5 en 50 graden celsius terwijl de Super Sealant van dit zelfde merk van -20 tot 50 graden celsius kan.

Wanneer je sealant bevriest doet deze uiteraard niet meer waar deze voor bedoeld is: gaten dichten. Hou hier dus rekening mee als je in de sneeuw gaat mountainbiken.

Ander punt van aandacht is dat wanneer je je banden oppompt met een Co2 patroon deze je latex ook korte tijd kan bevriezen.