Sneeuw! De één is er gek op, de ander moet er niks van hebben. Het is natuurlijk prachtig om als eerste de besneeuwde bossen te betreden maar als je een hele efficiënte training af wilt werken, dan is het daar misschien niet het juiste moment voor. Als je dan toch wilt gaan fietsen, dan zijn er wel een aantal zaken waar je rekening mee moet houden.

1. Zorg dat je kleding in orde is

Als er sneeuw ligt is het koud. Zorg dus dat je de juiste kleding draagt. Meerdere lagen over elkaar en een regenjack of windbody houden je warm en droog. Goede handschoenen, een mutsje en een Buff (of andere nekwarmer) zijn een must evenals winterschoenen of overschoenen.

2. Ga niet te lang

Ook als je kleding in orde is zul je na een tijdje fietsen toch nat worden. Je koelt dan snel af waardoor je ook veel energie verliest. Houd er rekening mee dat je ook nog naar huis moet. Drie kwartier terug fietsen rond het vriespunt met wind tégen is niet lekker en kan er voor zorgen dat je het ècht te koud krijgt.

3. Eten en drinken

Wanneer het koud is verbruikt je lichaam meer energie om warm te blijven. Hou hier rekening mee en zorg dus dat je voldoende en op tijd eet. Onder al die laagjes kleding zweet je uiteraard wel gewoon dus zorg ook dat je op tijd drinkt. Gebruik je een Camelbak? Hou er dan rekening mee dat het slangetje en het mondstuk (snel) kan bevriezen. Een oplossing kan zijn om je Camelbak onder je windbody of regenjack te dragen.

4. Neem geen risico

Fietsen in de sneeuw is leuk maar niet efficiënt om een hele gestructureerde mountainbike training af te werken of om die ene KOM op je naam te zetten. Wanneer je door de sneeuw onderuit gaat of die ene boomstronk mist, dan kun je je daarmee behoorlijk in de vingers snijden. Heb je dus een serieuze interval of blokkentraining op je mountainbike trainingsschema staan? Werk die dan lekker af op de weg of je hometrainer.

5. Zorg goed voor je materiaal

Als er sneeuw ligt, is er op de weg vaak ook gestrooid. Zout is funest voor je mountainbike en kun je het best zo snel mogelijk verwijderen. Bij thuiskomst de boel dus goed schoonmaken (zul je net zien dat je tuinslang bevroren is), laten drogen en daarna opnieuw voorzien van een laagje smeermiddel.

Ik hoop dat je wat kunt met deze tips. Vergeet ook vooral niet te genieten want wat is er nou mooier dan als eerste door die witte deken te fietsen :-)