Ik train eigenlijk het hele jaar door. Met uitzondering van wat “binnen” ritten probeer ik zoveel mogelijk buiten te fietsen. Aangezien Futurumshop zich focust op de heel-het-jaar-doorfietser ben ik onlangs gefotografeerd en geïnterviewd voor FuturumMag, het tijdschrift dat Futurum een paar keer per jaar uitgeeft:

Voor Martijn Verhaeg (47) is het ‘niet meer dan logisch’ dat hij ook in de winter traint. ‘Ik rijd namelijk 24 uurs-mountainbikewedstrijden. HET NK is in juni. Daarvoor zul je wel moeten trainen. Mijn trainingsschema begint altijd weer in oktober. Het weer is voor mij geen excuus om binnen te blijven.’

De Drunense Duinen zijn favoriet bij de in Den Bosch woonachtige Verhaeg. In de winter is het er prima te doen. ‘Zand hè, dat is prettig. Sterker, je kan er in de winter veel beter uit de voeten dan in zo’n warme zomer als we dit jaar hadden. Want dan wordt het zand enorm los.’ Het natuurgebied is in trek bij veel mountainbikers. ‘In de weekenden is het echt heel druk op de singletracks, maar ik heb het geluk als mountainbike trainer dat ik flexibele tijden heb en ook doordeweeks kan gaan. Het is er in de winter sowieso een stuk rustiger. De MTB’ers die je dan tegenkomt zijn meestal wegfietsers die in de winter hun mountainbike hebben afgestoft.’

Op de mountainbike heb je het standaard, omdat je meer spieren gebruikt, warmer dan op de wegfiets. ‘Laagjes over elkaar werkt altijd. En een regenjackje om droog te blijven. Al is het, merk ik wel, lastig om in de winter zomaar vier uur op pad te gaan. Vier uur trainen in de winter is taai. Op een gegeven moment word je meestal toch ook nat.’ Trainingen zijn daardoor, weet Verhaeg, in de wintermaanden altijd wat minder effectief. ‘In de zomer zit ik toch geregeld acht uur op de fiets.’ Voor zijn endurance-races moet hij de duurtrainingen echter wel afwisselen met onder meer intervalwerk. ‘Van alleen maar duur word je niet sneller natuurlijk.’

Martijn is een volleerd Buienradar-lezer. ‘Ik laat me maar hoogst zelden verrassen. En als ik zie dat het echt niet gaat lukken om uren de deur uit te gaan, hoewel dat wel op het schema stond, dan wissel ik gewoon twee trainingen om. Dan doe ik eerst de korte intervaltraining en komen die kilometers een dag later wel. Niet fietsen is sowieso geen optie.’

Zo af en toe stapt hij, als het weer een training in de buitenlucht echt onmogelijk maakt, indoor op. Maar veel plezier beleeft hij er zelden aan. ‘Na een uurtje of drie heb ik meestal de zakken wel vol… Veel langer is het niet te doen. Ik dood meestal de tijd door iets op Netflix aan te zetten.’

Op Strava kan je Verhaeg weliswaar 12 maanden per jaar volgen, maar verwacht er niet veel wijzer van te worden. ‘Een groot deel van mijn ritten heb ik niet openbaar staan. En ook mijn wattages en hartslag kun je niet terugvinden. Je hoeft de concurrentie niet wijzer te maken hè.’ De nationaal kampioen 24 uurs-MTB van 2018 en 2019 zet, na een aantal NK-loze coronajaren, in op de titel van 2023. ‘Of de rest ook de winter doortraint? Ik hoop het voor ze.’

Tekst door Edward Swier en foto’s zijn van Joris Knapen.