We hebben het hier natuurlijk al vaker geroepen maar gravelen is hot! Gravelevenementen schieten als paddenstoelen uit de grond en nu is ook de UCI wakker geworden. Ze hebben namelijk bekend gemaakt dat er een heus wereldkampioenschap georganiseerd wordt in 2022. Om je te plaatsen voor het Gravel WK kunnen renners de wedstrijden in de UCI Gravel World Series rijden.

Initiatiefnemer in deze nieuwe discipline is het Belgische bedrijf Golazo dat al veel ervaring heeft in het organiseren van fietsevenementen en hardloopwedstrijden. Alhoewel de organisatie van het Italiaanse fietsfestijn Eroica het WK gravelracen graag hadden willen organiseren, lijkt het er toch op dat deze plaats gaat vinden tijdens één van de grote gravelraces in de Verenigde Staten.

UCI: “This discipline combines elements of road and mountain bike, and takes place mainly on unsealed roads (gravel, forest tracks, farm roads, cobbles, etc). Races in the UCI World Series will be mass participation events.

Naast dit Gravel WK is er in Nederland ook genoeg te beleven en is er dit jaar een serie wedstrijden onder de noemer NL Gravel Series. De wedstrijden die in deze serie georganiseerd worden zijn:

Datum Wedstrijd
Zaterdag 11 juni 2022 NL Gravel Series Zandvoort
Zaterdag 2 juli 2022 NL Gravel Series Meerveld
Zaterdag 10 september 2022 NL Gravel Series Banholt
Zaterdag 1 oktober 2022 NL Gravel Series Vorden
Zaterdag 22 oktober 2022 NL Gravel Series Epe (NK)

Mooi moment dus om die racefiets in de schuur te hangen en te beginnen met gravelen