Of het nu gaat om een racefiets, gravelbike of mountainbike, het kan gebeuren dat jouw ‘stalen ros’ gestolen wordt of beschadigd raakt. In zo’n situatie kan een fietsverzekering de financiële lasten verlichten. In dit artikel is op een rij gezet waarom het verstandig is om ook jouw sportfiets te verzekeren.

  1. Wat dekt een fietsverzekering?

Iedere fietsverzekering dekt diefstal, vrijwel alle fietsverzekeringen dekken schade. Of een fietsverzekering daadwerkelijk schade aan jouw sportfiets dekt, hangt af van de gekozen dekkingsgraad. De fietsverzekering dekt de kosten tot aan het totaalbedrag waarvoor je sportfiets is verzekerd.

Daarnaast biedt de fietsverzekeraar juridische hulp als iemand anders schade aanricht aan jouw fiets en kun je bij de meeste fietsverzekeraars aanspraak maken op pechhulp, als je onverhoopt onderweg stil komt te staan.

  1. Wanneer is een fiets het waard om te verzekeren?

Een fietsverzekering zorgt ervoor dat je bij diefstal of schade niet in één keer een groot geldbedrag neer hoeft te leggen. Dit is natuurlijk hartstikke fijn, maar wil niet zeggen dat een sportfiets verzekeren het voor iedereen waard is.

Als jij wilt bepalen of een fietsverzekering gunstig is voor jou, zijn er een aantal zaken waar je over na kunt denken:

  • Aanschaf: Een stadsfiets van een paar tientjes is het doorgaans niet waard om te verzekeren, een racefiets fiets van € 1500 waarschijnlijk wel.
  • Stalling: Als jij je sportfiets vaak op openbare plekken stalt is een fietsverzekering sterker aan te raden dan wanneer je je sportfiets enkel in afgesloten of bewaakte stallingen stalt.
  • Kosten: Als jij de kosten voor reparatie of vervanging kunt dragen, is het verzekeren van jouw sportfiets niet noodzakelijk. Als je deze financiële ruimte niet hebt, is een fietsverzekering wel aan te raden.
  1. Wat zijn de kosten van een fietsverzekering?

Er zijn tal van fietsverzekeringen die je kunt afsluiten, met elk andere voorwaarden en kosten. Premiekosten liggen doorgaans tussen de 2 en 5 euro per maand. Hoe hoog de premiekosten precies uitvallen voor jouw sportfiets, is afhankelijk van de wenselijke dekking, de looptijd van de verzekering, de (aanschaf)waarde van je sportfiets en je leeftijd en woonplaats. Houd er ook rekening mee dat een verzekeraar voor sportfietsen een (hoger) eigen risico kan hanteren in geval van schade of diefstal.